mandag, desember 04, 2006

hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Jeg hiver meg på Ingeborgs ide om å ha litt idemyldring med dere om hva jeg skal bli når jeg blir stor...her er de forslaga som går å virrer rundt i hodet mitt: (ikke i prioritert rekkefølge!!)

prest (det vil si i den norske kirke...det vil si at jeg blir værende i stavanger for å studere)
kateket (det vil også si i den norske kirke, men da må jeg studere to år i oslo :S)
pastor (det vil si i en frimenighet, f.eks. en baptistmenighet :) da må jeg pendle to år til Oslo og studere på salt)
pastora (dvs i Brasil, en kvinnelig pastor i Brasil..)
ungdomspastor/arbeider (hmm...da blir det nok også salt)
misjonær (i Brasil? i Mosambik? der snakker de også portugisisk! hva studerer jeg da? blir jeg da teltmaker misjonær? i så tilfelle hva slags telt skal jeg lage? kanskje 12-mannstelt med innebygd kart og gps, elle kæ seie du Tine?)
bistandsminister (for å legge lista litt høyt..)
politiker (da mener far og mor at jeg kan forandre verden, hmm..en kristen sv-politiker...skummelt, men fortsatt bedre enn samarbeid med frp?!)
bistandsarbeider (da tar jeg utviklingsstudier og henger meg på resten av Hald-folka i planen om å redde verden)
journalist (min ungdomsdrøm...da må jeg lese aviser...blæh...)
forfatter (min barndomsdrøm...jeg skal nok skrive en bok uansett en gang. ;))
lærer (på en videregående skole i spansk, KRL og samfunnsfag/sosiologi...så tilfelle må jeg kanskje også lese aviser?? så tilfelle reiser jeg et år til Bolivia å lærer spansk og besøker Brasil :D)
eller kanskje jeg bare skal flytte til Brasil, gifte meg og bosette meg i slummen og jobbe på et barnehjem/dagssenter/kirke der... (så tilfelle vil jeg lære capoeira!!)
50% som teaterlærer (da kan jeg gå et år på en vanlig høyskole med vanlige mennesker og være aktiv i laget et år)
arbeide med innvandrere i Norge (da må jeg begynne å snakke pent..bokmål...blæææ)

Målet er uansett å redde verden!!

hmm...eller kanskje målet er å være så ydmyk at jeg ser at jeg ikke kan redde verden. Tenk så heldig jeg er som her kan velge på øverste hylle, og målet mitt er egentlig bare å få den mest innflytelsesrike jobben jeg kan få. Den som på best mulig måte kan være med å forandre mennesker og forhold i verden til det bedre...Om det så er som politiker hvor jeg forandrer systemer, eller som lærer eller pastor hvor jeg forandrer mennesker.

Jeg kjenner kristne, gode mennesker som jobber med å veie middagsmaten til sultne brasilianere som spiser lunsj ute på en av de mange self-service restauranter, hvor du betaler noen få kroner pr 100 gram. Hvilken meningsfyll jobb er det? Men jeg kan vel på ingen måte si at denne dama her ikke kan ha et like menigsfylt liv som meg (som da selvfølgelig ender opp med å bli bistandsmister ;)

Nei, målet må bli å være så ydmyk at jeg kan jobbe på et lite supermercado i Vicosa og pakke varene oppi handleposene til kundene (eller gjestene da..) og ha tro på at Herren fortsatt er min hyrde og jeg fortsatt ikke mangler noen ting, at det er Han og ikke jeg som har makt til å frelse, og at det er Han og ikke jeg som skal fullføre løpet. Dessuten er det ikke hva du gjør men hvordan du gjør det som er det viktigste. Et hvert yrke (nesten iallefall...) kan ære Gud, i et hvert yrke har du muligheten til å vise kjærlighet og omtanke for dine medmennesker og overalt du er er du et lys i verden.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... Eg syns ideen om å flytta te brasil, gifta deg og bu i slummen og la resten av livet bli "kampen for tilværelsen" høres ut som en god idè. Det e nok sånn mitt liv blir, og så kan me jo utveksla erfaringa. Eg har faktisk litt lyst å bu i slummen, om ikkje aent for å finna ut kossen det e.

Og du klare ikkje redda verden, det har du jo allerede forstått. Men du klare kanskje redda en liten del? Og viss alle redde en liten del av verden, så ligge me jo godt an =)

Anonym sa...

Heisann! You dont know me, and I dont know you! But we come frome the same hood=P

Så du har lyst te å redda verden, men e usikker på om du har evnen om eg forstår deg rett?

Eg tror isje det smarteste ville ha vært å flytta ned i slummen for å leva "Kampen for tilværelsen", for då degradere du deg sjøl og alle dine muligheter.

Fremfor å flytta ned i slummen så kan du heller jobba med å få folk te å flytta opp fra slummen. For så å inspirera di som du hjalp til å hjelpa andre!

Hvis du flytte ned i solidaritet så lar du alle dine muligheter gå til spille rett og slett, tenke eg.

Om du bestemme deg for å jobba med bistand, så kan du bety ein fenomenal forskjell i nogens liv, og hvis ein e målretta og jobbe hardt, så vil eg tro at ein person kan forandra heile verden.

Men om du vil bli Bistandsminister,
så sees me kanskje i Victoria Terrasse om ein tyve års tid?

Anonym sa...

Btw: Forstår det sånn at du har reist med Strømmestiftelsen?

Må ein være kristen for å bli med på opplegget dires?

*Just wondering*

Eli sa...

eg reiste med laget. men d e mulig å reisa med strømmestiftelsen og! Og då må du ikkje ver en kristen nei!

så du blir me på å redda verden altså? fine ;)

www.hald.no

Eli sa...

btw: jeg er så sinnsykt nysgjerrig av meg...er du faktsik fra Ålgård? dessuten, er det noen grunn for at du ikke er kristen..(hvis du ikke er det da..)

hmmm...hvis du ikke er kristen må jeg si du har store tanker hvis du virkelig tror en person kan redde verden...Må i min mening skje med stor hjelp av Gud...selv om jeg er enig med Marthe, vi tar da heller litt og litt hver...

men jeg skal ikke gi opp nei...ser bare ikke helt hva en legger i bistandsarbeid min kjære minister...

ser for meg slummen er en fin plass å drive bistand jeg..

og Marthe...eg ska holda deg oppdatert hvis me ende opp som slumbeboerekollegear ;)

Anonym sa...

Heisann, eg måtte komma tebage å se ka du hadde svart=P

Tja, eg e isje fra Ålgård men isje så langt ifra! Så det e nesten the same hood! Så me har sikker felles venner der ute=)

Grunnen te at eg isje e kristen, tja, det e vel noge som isje e tatt opp te diskusjon ennå, men eg kan sei at eg tar ein pause fra alt det akkurat nå.

Tja, eg får jo hørra det av og te at eg har store tanker om enkeltindividet. Men det e sånn det e, om ein person virkelig går inn for noge, så ska det meste vær mulig for personen.

Så, om alle skulle gjort litt og litt hver, så måtte det vel vært en som hadde opplyst alle om hva som måtte til, kanskje det er Gud i dine øyne, hvem vet? Det er mye å tenke på..

Eg gir heller isje opp, og synts det som strømmestiftelsen e kjempebra! Det e jo heilt supert! Men eg har jo mange planer om kossen ein ska starta med å redda verden, og eg bjynne sånn halveis ette jul kan du sei.. og fra sommeren e det bånngass! Eg må bare ha nogen med meg på laget! =P

Ja selvfølgelig så støtte eg tanken din om å driva bistand i slummen, men eg oppfatta det først som om du bare ville flytta te slummen for å, tja.. bo der?

Då ville du jo bare blitt te ennå ein som bor i slummen.

Men om du kan hjelpa di som bor der så e jo det heilt supert!

Men eg sikte meg først inn mot Russland og ØstEuropa, så litt arabiske land te eg avslutte med å industialisera Afrika.

Den siste der hørres kanskje litt suspekt ut, men eg har bare gode hensikter=)

Så eg blir med på å redda verden!

Inger Hanne sa...

Hei Eli!
Ta an heilt ut og bli bistandsminister!Alt mulig,viss det e meininga;)Flott at d ikkje bare e meg så e rådvill når det gjeld yrkesvalg...men tenk positivt på det-du har masse å velga mellom i alle fall!!
Takk for besøke i helga,va veldig koslig at du kom:)velkommen tilbake til regnfulle bergen anytime:)
Knakande kjekk kveld med hald-folk!
#klem#

Eli sa...

til utenriksministeren: (hvilken regjering satser du på at vi sitter sammen i egentlig? du som utenriksminister og jeg som bistandsminister) hmm..ja..du har vel litt rett i det at grunnen til at jeg vil til Brasil å bo i slummen nok til tider er mer grunnet hjerte mitt for Brasil og noen av folkene der nede, enn tanken om å redde verden...

men nå må jeg gjøre noe som jeg egentlig har som prinsipp å ikke gjøre...jeg vil gjerne møte deg, viss vi først er fra samme hood og planlegger å sitte i regjeringen sammen og redde verden! :P Jeg har nemlig to venninner fra Russland som bor i Norge, (hun ene er fra Estland, men er visst russer..) så hvis du virkelig skal satse i øst, er det jo en fin start?

Seriøst altså! Vil gjerne høre mer om planene dine om å redde verden! kanskje jeg får bli med på laget?

Anonym sa...

Vel, ska eg avsløra mine partipolitiske standpunkt nå? =P Vel, det ville vel kanskje vært ein flertallsregjering bestående av Høyre og Krf?

Jo, me kan jo selvfølgelig møtast ein gang, men nå e eg milevis hjemmefra=P *Studere*

Men ska du kanskje på Explore?

Ja, eg og har nogen russiske venner, som eg håpe på litt hjelp fra ettekvert som eg starte med russisk!

Eg har evigt med ideer om kossen ein kan forandra verden, men eg frykte egentlig fra min egen side at det bare blir snakk. For eg har så mange ideer i håvet at eg ettekvert oppleve å ha knapt med tid, sjøl om eg isje e over tjue ennå!

Så derfor så rope eg isje ut te alle kossen eg ønske å forandra verden. Men det e jo et tema som stadig komme opp i diskusjoner=P

Selvfølgelig du ska få lov te å bli med på laget om du vil!

Eli sa...

hmm...jeg skal dessverre ikke på explore...men du kommer kanskje hjem i jula?

vi ses nok en gang..er litt interressert i hva du tenker på...

Anonym sa...

Jess, me snakkes nok ein gang i framtiå=)

Nå som eg vett kem du e så sga eg sørga for at me møtes=P

Ha et fint år videre!

15.01.2007

Eli sa...

så nå vett du faktisk kem eg e..hmm..interessant! betyr d at du he møtt meg? eller at me he någen felles venna..? vett eg nå kem du e og?